DIABETES II

“Diabetes type 2 is volledig te voorkomen, daarvan ben ik absoluut overtuigd.” Dat zei prof. dr. Hanno Pijl, internist in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Voeding en diabetes type 2 hebben alles met elkaar te maken. Op het platteland van bijvoorbeeld Nieuw Guinea komt diabetes type 2 niet voor. Van de stadsbevolking, die een meer westerse leefstijl heeft aangenomen, heeft 37 procent deze ziekte.

Diabetes type 2 en de genen

Overvoeding, meer eten dan nodig, speelt een belangrijke rol. Andere factoren die  meespelen zijn leeftijd, fysieke fitheid en de genen. De genen zijn volgens Pijl niet alles bepalend. Mensen met de ´verkeerde´genen die hun leefstijl aanpassen, krijgen de ziekte onder controle. Maar zodra ze hun oude leefpatroon weer opvatten, steekt de ziekte ook weer op.

Suiker en vet

De basis van diabetes type 2 is een chronisch inflammatoir proces. Dit proces is ook verantwoordelijk voor andere chronische ziekten als kanker, de longziekte COPD, slagaderverkalking en osteoarthritis. Op het moment dat mensen voedsel binnenkrijgen ontstaat er in het lichaam een inflammatoir proces. Het lichaam antwoordt door te reageren op de prikkels die binnenkomen. Er is een periode een hoge respons te zien, die vanzelf weer naar nul zakt. Bij mensen die steeds teveel voeding binnenkrijgen, komt de inflammatoire respons nooit meer op nul. Het inflammatoir proces blijft chronisch aanwezig. “Bij welke voeding is de inflammatoire respons maximaal? Als we koolhydraten combineren met verzadigd vet. En dat is juist wat het industrieel geproduceerde voedsel zo kenmerkt. De ongezonde combinatie van suiker en vet.” Wanneer mensen Omega 3 vetzuren consumeren, dempen zij de informatie die suiker en verzadigd vet afgeven. “We hebben Omega 3 vetzuren nodig om de informatie te dempen. We eten veel te weinig Omega 3 vetzuren. Daardoor dendert dat chronisch inflammatoir proces maar door. Ga meer vette vis eten.”

Voeding maakt ziek en beter

Meer zelf koken, in plaats van kant-en-klaar maaltijden gebruiken. Verse ingrediënten in plaats van industrieel bereid voedsel. Een dieet van overwegend groente, fruit en noten. Daar komt het op neer. En elke dag dertig minuten matig intensief bewegen.

No Comments Yet.

Leave a comment